Preloader
Winkelwagen
Checkout Secure
GRATIS SNELLE LEVERING

Klantenservice

+31 6 52 21 25 75

Ma-Vr 09.00-18.00u

Hoe Moet Ik Mijn Speeltoestel of Schommel Verankeren?

June 10, 2024

Speeltoestel of schommel verankeren is noodzakelijk voor de veiligheid van de gebruiker(s). Graag leggen we je hieronder uit hoe je dit het beste kunt doen. Uit ervaring van onze klanten weten wij dat het soms wat moeilijk kan zijn om het speeltoestel op een goede en stevige manier te verankeren. 

Waarom een speeltoestel of schommel verankeren?

Om te voorkomen dat een schommel verplaatst of onstabiel wordt, is het een goed idee om het speeltoestel te verankeren. Er zijn verschillende manieren van verankeren mogelijk en ook meerdere ankers beschikbaar. Let er daarbij op dat je grondankers diep genoeg de grond in draait: anders hebben ze onvoldoende houvast. Heb je losgewoelde aarde in je tuin, of geeft de grond onvoldoende houvast aan de ankers? Overweeg dan om de ankers vast te zetten door een klein gat te graven en beton te storten rondom het grondanker.

Schommel verankeren

Je wilt een schommel kopen, maar vraagt je af; hoe veranker je zo'n schommel? Om het makkelijk te maken hebben we onderstaande video toegevoegd voor het verankeren van jouw schommel. 

Onze tips

 • Monteer je volledige speeltoestel volgens de richtlijnen in de handleiding zodat hij klaar is voor gebruik.
 • Let erop dat de ondergrond in het speel- en het gebied rondom het speeltoestel vlak is en alle obstakels, zoals bijvoorbeeld (overhangende) takken zijn verwijderd.
 • Graaf gaten van zo’n 30 cm. op de plek waar het anker moet komen. De graszoden hou je even apart.
 • Bij een heel harde bodem graaf je een klein gat, giet daar wat water in en wacht tot het is weggezakt. Hierdoor kan de grond wat losser worden waardoor je het grondanker makkelijker in de grond krijgt.
 • Voor schommels adviseren we om alle vier de poten vast te zetten met één grondanker. Zo voorkom je dat de schommel omvalt als er wat te enthousiast geschommeld wordt.
 • Laat de ankers in het gat zakken en bevestig ze aan de palen van het speeltoestel.
 • Vul de gaten op met cement of snelbeton (laat dit niet boven het speelvlak uitkomen). Dit zorgt voor een extra stevige verankering.
 • Werk het geheel weer mooi af door wat aarde op het beton te gooien en de graszoden terug te plaatsen.

Een schommel dat veel gewicht moet dragen en krachten in alle richtingen moet kunnen doorstaan, moet zogezegd ‘staan als een huis’. Met bovengenoemde werkwijze kun je daarvan verzekerd zijn.

Wat extra advies

Wij raden het overigens af het grondanker zomaar terug in het gat in de grond te zetten, het vast te maken aan de palen en dan de losse aarde weer rondom het anker te gooien. Losgewoelde grond biedt minder houvast aan het anker, waardoor het anker snel en makkelijk los zal raken.

De beste plek is op een stabiele, vlakke ondergrond zo’n twee meter rondom het speeltoestel, een ondergrond die vrij is van obstakels en voldoende schokdempend is. De beste ondergrond is mulch, rubberen tegels, gras, maar ook boomschors, houtsnippers, fijn grind en grof zand zijn een prima basis.

Zo, dat klusje heb je goed geklaard. Met een plaatsing volgens deze handleiding kun je er gerust op zijn dat je kinderen heerlijk kunnen ravotten en moe maar voldaan lekker hun bedje in rollen.

Speeltoestel of Speelhuisje verankeren

Een speeltoestel vangt meer wind dan een schommelframe, zeker als je speeltoren dichte delen heeft. Zo'n toestel lijkt stevig en zwaar, maar bij een fikse storm kan een speelhuisje makkelijk omwaaien. Zet het daarom stevig vast.

Voor een speelhuisje geldt hetzelfde als voor een schommelframe. In principe zijn de schroefankers voldoende.

Wat extra tips

1). breek het toestel (gedeeltelijk) af

Dat is vooral goed mogelijk bij een gemakkelijk op- en af te bouwen speelhuisje. Je wilt niet dat er schade wordt aangericht door jouw speelhuis of speeltoestel wanneer er een fikse storm opsteekt. 

2). Verplaats het toestel naar een plek in de luwte

Een speeltoestel verplaatsen kan een optie zijn, maar dat is natuurlijk afhankelijk van het gewicht van je speeltoestel. Met een klein speelhuisje is dat makkelijker dan met een grote speeltoren.

3). Verzwaar je speeltoestel met zware objecten

Als een speeltoestel of speelhuisje wegwaait, dan komt dat in de basis doordat het object te veel oppervlakte heeft en te weinig eigen gewicht. Daarom is het een goed idee om je speeltoestel te verzwaren. Bijvoorbeeld met zakken zand. Je kunt zakken met bijvoorbeeld speelzand of grind kopen bij je lokale bouwmarkt voor een paar euro.

Verzekeren tegen stormschade

Met een WA aansprakelijkheidsverzekering kun je jezelf verzekeren tegen (storm)schade bij anderen, die door jouw toedoen of schuld wordt veroorzaakt. Als je tuintrampoline wegwaait dan is dat niet alleen voor jou vervelend, je loopt ook nog eens het risico op schade of letsel bij anderen. Met een aansprakelijkheidsverzekering zorg je ervoor dat je een eventuele schadeclaim kunt betalen. Om de schade aan je speeltoestellen te verzekeren, kun je een inboedelverzekering afsluiten. Met deze verzekering verzeker je jouw eigendommen in en om je huis. Een inboedelverzekering dekt vaak schade die wordt veroorzaakt door storm. Zoek echter zelf goed uit wat er gedekt wordt in de polis. In hoeverre mate vallen ook stormschade aan je speeltoestellen en je trampoline hier onder?

Maar: voorkomen is beter dan genezen. Neem verantwoordelijkheid en zorg er allereerst zelf voor dat je het speelgoed in je tuin goed voorbereid op storm of harde wind!


Older Post


0 comments


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Newsletter

Over ons

JouwSpeeltuin - Natuurlijk spelen!

Er is toch niets mooier dan kinderen die op natuurlijke wijze samen spelen? Daarom is het ons doel om kinderen uit te dagen en ze natuurlijk laten spelen. Onze kwalitatief hoogwaardige (houten) klimtorens, speelhuizen, schommels, trampolines, pannakooien en speelelementen, veranderen in combinatie met speelse features jouw tuin in een fantasierijke speelplaats!

Wie zijn onze klanten?

Door onze groeiende kennis van zaken, bieden wij niet alleen speeltorens voor privégebruik aan, maar produceren wij ook volgens gecertificeerde speeltoestellen voor het openbaar gebruik. Hierdoor zijn onze speeltoestellen ook op kleuterscholen, scholen, openbare speeltuinen, e.d. te vinden.

Service en vriendelijkheid staan voorop

Onze competente klantenservice helpt je graag bij jouw vragen en opmerkingen. Vriendelijk advies en een goede service zijn voor ons zeer belangrijk. Wij bieden competent advies, goede service en hoogwaardige producten aan.

Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen

Onze speeltoestellen bestaan uit hoogwaardige producten met veel aandacht voor de beste kwaliteit. De veiligheid van jouw kinderen staat bij ons immers voorop.

 • Stabiele en duurzame constructies
 • Onderhoudsvrij, hoogwaardig premium product
 • Op veiligheid geteste kwaliteit
 • Professionele productie
 • Massieve balustrades

Onze missie

Onze missie is het ontwerpen, produceren en in de markt zetten van speeltoestellen die plezier, functionaliteit en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden aan gezinnen. Bij het ontwerpen van al onze speeltoestellen, accessoires en de montagematerialen staat de veiligheid van het kind voorop.

Added to cart!
Gratis Snelle Levering 100% Veilige Speeltoestellen Klantvriendelijk Advies Montage mogelijk WebwinkelKeur Certificaat Gratis verzending bij bestellingen van €50,- of meer Je komt in aanmerking voor gratis verzending Besteed SYMBOL$x voor gratis verzending Je hebt gratis verzending Gratis verzending bij een besteding van $x GRATIS SNELLE LEVERING Je komt in aanmerking voor gratis verzending Gratis verzending bij een besteding van €50,- of meer Je komt in aanmerking voor gratis verzending!